Poniedziałek, 24 stycznia 2022. Imieniny Felicji, Roberta, Sławy

Kurkuma – złocisty proszek o niezwykłych właściwościach pielęgnacyjnych i prozdrowotnych

2014-10-09 08:00:00 (ost. akt: 2014-10-08 14:27:57)

Autor zdjęcia: siegajpozdrowie.pl

Szczypta kurkumy dodana do placka drożdżowego, ryżu lub rosołu pięknie barwi potrawę na złoty kolor, ale co najważniejsze stanowi składnik o dobroczynnych właściwościach.

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) jest rośliną z rodziny imbirowatych, reprezentuje ją aż 70 gatunków. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji – tej „przyprawy życia” używają tam uzdrawiacze medycyny ajruwedyjskiej, najstarszego systemu leczniczego świata. Według ajurwedy wszystkie choroby biorą się z toksyn – niestrawionych resztek pokarmu pozostających w układzie trawiennym. A kurkuma dobrze wpływa na trawienie, dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne – może kiedyś staną się alternatywą dla antybiotyków? Naukowcy pracują nad leczniczym zastosowaniem składników tej rośliny i łatwą do przyswojenia formą, trzeba ją stosować przez dłuższy czas. Spożywana jako przyprawa niestety nie dociera w całości bezpośrednio do krwioobiegu i do tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane.

Obniża poziom cholesterolu i glukozy, działa przeciwnowotworowo, łagodzi niestrawność żołądka. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych wykorzystywana jest w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Nauka dąży do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.

W Polsce nadal jest mało znana i wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek czy ryżu. W Ameryce jest bardziej powszechna – dodaje się ją do jaj, omletów, majonezów i serów, bo barwi potrawy, podobnie jak szafran, na złoty kolor. Można ją dosypywać także do dań z fasoli i soczewicy lub zup-kremów. Warto dodawać kurkumę do ciężkich potraw, najlepiej w połączeniu z pieprzem (łatwiej się przyswaja). Opłaca się także poszukać kosmetycznych olejków i kremów z kurkumą, by doświadczyć bogactwa jej zbawiennych właściwości dla urody. W Polsce dostępne są, za kilka złotych, krople Solaren – wyciąg z kłącza ostryżu, który pomaga doraźnie przy niestrawności, wzdęciach, zaburzeniach trawienia, biegunkach. Przynosi też ulgę w chorobach skóry.

Zanim do aptek trafią wyprodukowane przez naukowców leki przeciwnowotworowe i przeciwdziałające alzheimerowi, już teraz możesz docenić zbawienny wpływ kurkumy na zdrowie. Wsypuj ją do dań z fasolą, ciecierzycą, do masła, rosołu i ryżu.

KURKUMA – NIEZWYKŁA PRZYPRAWA
Z pewnością nie można narzekać na brak naukowych dowodów na zbawienne działanie kurkumy, bowiem aktywny składnik zawarty w szafranie indyjskim posiada ogromną ilość leczniczych właściwości. Być może jest to najbardziej wartościowa ogólnodostępna przyprawa.

Związek między stanami zapalnymi a rakiem został potwierdzony przez wielu naukowców. Dowodziło tego także badanie opublikowanie w 2011 roku w magazynie Proceeding of the National Academy of Science. Badacze wykazali, że niemal 25 proc. zachorowań na raka jest spowodowanych przewlekłymi stanami zapalnymi. Jak potwierdzają naukowcy z Centrum Wszechstronnych Badań nad Rakiem Uniwersytetu w Ohio, stany zapalne powodują zwiększenie wydzielania molekuł znanych jako microRNA-155 (mir-155), które powodują redukcję poziomu protein odpowiedzialnych za naprawę uszkodzonych części DNA. Jednak co z pozostałymi 75 proc. zachorowań? Zdaje się, że kurkuma jest remedium także na te przypadki. Badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie z 2011 pokazały, że kurkuma „wyszukuje” złośliwe komórki rakowe, a poprzez regulowanie DNA, doprowadza do ich zniszczenia. Co najważniejsze, w odróżnieniu do syntetycznych leków antynowotworowych, kurkuma nie atakuje zdrowych komórek oraz DNA, więc jej stosowanie nie niesie ze sobą żadnych efektów ubocznych. Kurkuma (diferuloymethane) jest jedną najlepszych substancji przeciwrakowych, a epidemiologiczne dowody ukazują, że wśród ludzi, którzy jedzą tę przyprawę w dużych ilościach, występuje mniej przypadków zachorowań na raka.

Na co jeszcze wpływa kurkuma?
Pozytywne właściwości kurkumy na tym się nie kończą. Wspomniane powyżej badanie dowodzi również, że składnik ten ma też zdolności regulowania wszystkich procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Jest niewiele przypadków, w których kurkuma przyjmowana w terapeutycznej dawce nie miałaby pozytywnego wpływu, a to oznacza, że uwzględnienie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Obszerne badania z pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma redukuje zły cholesterol, wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz na ryzyko zawału serca, hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, chorobie Alzheimera, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przez uszkodzeniami wątroby, zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą (zwłóknienie) płucną.

Bioaktywny związek, któremu kurkuma zawdzięcza słoneczną barwę, od tysięcy lat jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej do przyśpieszania gojenia ran, oczyszczania krwi, wspomagania czynności wątroby, pielęgnacji skóry i łagodzenia dolegliwości żołądkowych. Dzięki współczesnym badaniom wiemy natomiast, że  przyprawa ta ma i inne zalety.

Lecznicze działanie kurkumy
Dzięki właściwościom żółciotwórczym, bakteriobójczym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, kurkuma pomaga chronić wątrobę, wspomaga trawienie i wspiera naturalne mechanizmy odtruwające.
Kurkumina wykazuje działanie przeciwnowotworowe.  Odkryto, że związek doprowadza do apoptozy, czyli naturalnego procesu zaprogramowanej śmierci zużytych lub uszkodzonych komórek, które mogłyby stać się źródłem nowotworzenia. Na Uniwersytecie Stanu Michigan przeprowadzono  badania, które sugerują, że kurkumina może zapobiegać postępującej degeneracji komórek mózgowych, charakterystycznej między innymi dla choroby Alzheimera i parkinsonizmu. Ekstrakt z kłącza kurkumy jest w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg i zapobiegać tworzeniu się patologicznych skupisk uszkodzonych białek, będących jedną z przyczyn chorób neurodegeneracyjnych.

Kilka przykładów na wykorzystanie kurkumy do pielęgnacji skóry
- Jeśli doskwiera ci opuchlizna i ciemne zabarwienie skóry pod oczami, zmieszaj łyżkę pełnotłustego mleka, 1/8 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę masła migdałowego. Nałóż pastę na skórę pod oczami, odczekaj 10 minut, po czym delikatnie usuń maseczkę płatkiem kosmetycznym namoczonym w mleku.

- Przesuszoną i pozbawioną elastyczności skórę odżywi maseczka z 2 łyżek miodu, 1/4 łyżeczki kurkumy i połowy rozgniecionego banana. Zmieszaj składniki, nałóż powstałą maskę na twarz i po 10 minutach zmyj letnią przegotowaną wodą.

- Skóra pozbawiona blasku zyska zdrowszy wygląd po zastosowaniu maseczki z 1 łyżeczki mąki (najlepiej z ciecierzycy), 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mleka i 4-5 kropli soku z cytryny. Taką mieszankę nanosimy na twarz i pozostawiamy nie dłużej niż 30 minut.

- Maseczka z 1/2 łyżeczki kurkumy i 2 łyżek jogurtu naturalnego pomoże rozjaśnić przebarwienia i wyrównać koloryt skóry.

- Mikstura sporządzona z oleju sezamowego i szczypty kurkumy, wmasowana w dziąsła (ok. 5-10 minut) ma działanie przeciwbakteryjne i zmniejszające opuchliznę.

- Drobne rany i blizny szybciej lepiej się goją po nałożeniu na chore miejsce pasty z kurkumy i żelu aloesowego.

- Przesuszonej skórze stóp i spękanym piętom przyniesie ulgę maseczka z kurkumy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Kurkuma delikatnie barwi skórę, więc pierwsze próby użycia przyprawy w domowym spa należy przeprowadzać ostrożnie, nie bezpośrednio przed wyjściem z domu i nie po wykonaniu peelingu. Do usuwania ewentualnych zażółceń przyda się tłuste mleczko do demakijażu.

Standardowa dawka kurkumy w celach leczniczych to od 250 do 500 mg 3 razy dziennie.

K.P.



Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (2)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. justa #1783859 | 62.29.*.* 27 lip 2015 13:59

    Czy preaprat Solaren jest gdzieś dalej dostępny?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)