Wtorek, 27 czerwca 2017. Imieniny Cypriana, Emanueli, Władysława

Lodowy zawrót głowy

2015-03-19 13:30:00 (ost. akt: 2015-03-17 10:45:08)
Uczestnicy seminarium mieli okazję spróbować nowości branży lodziarskiej

Uczestnicy seminarium mieli okazję spróbować nowości branży lodziarskiej

Autor zdjęcia: A.Ch.

Smacznie, zdrowo i kolorowo – tak w trzech słowach można opisać seminaria lodziarskie, które po raz pierwszy, 11 marca, odbyły w Orzyszu w Ośrodku Perła. Organizatorem akcji była firma Ambasador oraz pan Bogdan Markiewicz. Seminaria prowadzone były przez wykwalifikowanych technologów: Monikę Ignaciuk, Andrzeja Frankiewicza oraz Raffaele Derosa z firmy Fabbri.

Seminaria to coroczne spotkania branży lodziarskiej, na które przyjeżdżają najwięksi producenci lodów m.in. włoska firma Fabbri, firma Miran Wafel oraz firma Barbara Luijckx. Dodatkowo, w tym roku do grona organizatorów dołączyła firma Primulator, będąca producentem światowej klasy maszyn branżowych. Spotkania dedykowane są rzemieślnikom lodziarskim, zarówno tym stawiającym pierwsze kroki w zawodzie, jak i tym, którzy są profesjonalistami. Uczestnicy wymieniają się między sobą sprawdzonymi pomysłami, recepturami oraz informacjami o popełnianych błędach. Program spotkania jak zawsze przygotowano z uwzględnieniem najważniejszych zagadnień dla rzemieślników oraz najciekawszych nowinek, przywiezionych prosto z Rimini – Światowych Targów Lodziarskich. Jest to niezwykle istotne w czasach, gdy mamy do czynienia z rosnącymi potrzebami klientów oraz ze zwiększającą się konkurencją. Raffaele Derosa przeprowadził wykład na temat produktów bezglutenowych oraz dodatków do lodów. Poruszył także kwestie związane z produkcją jogurtów mrożonych.

Celem seminariów jest przekazywanie wiedzy oraz wymiana doświadczeń pomiędzy uczestnikami, którzy poza wiedzą mają także bogatą praktykę. Uczestnicy, w trakcie spotkań, mają okazję zdobyć wiedzę na temat trendów i sytuacji na rynku. Jest to również doskonała promocja naszego miasta. Na seminarium przyjechali przedstawiciele wielu firm gastronomicznych oraz hoteli, którzy oprócz zapoznania się z nowinkami branżowymi mieli okazję zobaczyć nasze miasto. Orzysz ma wielki potencjał turystyczny, a dzięki takim spotkaniom być może uda się pozyskać inwestorów na nasz region.
Każdy gość podczas pokazu miał możliwość spróbowania wszystkich smakołyków przygotowanych przez kucharzy firmy Ambasador oraz firmy Fabbri.

M.Ch.

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB