Poniedziałek, 18 grudnia 2017. Imieniny Bogusława, Gracjana, Laury

Cukier waniliowy czy wanilinowy?

2015-03-11 09:21:23 (ost. akt: 2015-03-11 11:33:19)

Autor zdjęcia: A. Ch.

Na początku przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego artykułu. Nic nie wzbudziło twoich podejrzeń? Otwórz umysł i jeszcze raz przeliteruj cukier wanilinowy. Zauważyłeś różnicę w nazwie? Powinno tam być waniliowy a jest wanilinowy, prawda?

Dlaczego więc wszyscy czytają błędnie?
Częściowo winę za to ponoszą nasze synapsy. Jeżeli pierwzsa i osatnia lietra jset na dobrym miejscu to zwykle czytamy poprawnie cały wyraz mimo bałaganu w środkowej części wyrazu. I jak pokazuje przykład z cukrem wanilinowym - rzadko zauważamy takie błędy.

Różnica między cukrem waniliowym, a cukrem wanilinowym
Cukier wanilinowy jest chemiczną podróbką waniliowego. Wanilina to związek organiczny, który występuje także w laskach naturalnej wanilii i odpowiada za ich smak i zapach. Jednak otrzymywana w sposób syntetyczny znacznie traci na swojej wartości i wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym w celu ograniczenia kosztów produkcji. Taki wyrób z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego, a w dodatku nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Znajduje się w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych i należy do niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. 

Warto podważyć jednak powtarzane informacje, że dodatek, który wielu z nas wykorzystuje w kuchni, pozyskiwany jest z krowich odchodów. Owszem, można w ten sposób pozyskać wanilinę, ale głównie w celach typowo przemysłowych. Wanilinę do produktów spożywczych czy kosmetycznych pozyskuje się różnymi metodami, np: z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. Nie wytwarza się jej z lasek lub strąków wanilii, ponieważ jest to mało wydajne rozwiązanie. 

Wanilia to (obok szafranu i kardamonu) jedna z najdroższych przypraw świata, dlatego cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę lub etylowanilinę.

Domowy sposób na cukier waniliowy
Jak raz spróbujecie, nie będziecie używać cukru wanilinowego z torebek. Ma niesamowity aromat, zapach i jest porównywany z tymi z górnej półki. Fakt, laska wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczcie, ile cukru aromatyzuje! Można go używać zamiast zwykłego cukru do ciast, puddingów czy ciasteczek, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka przed snem ... Podobnie możecie wykonać cukier cynamonowy.

Składniki:
2 szklanki drobnego cukru (caster sugar)
1 laska wanilii

Sposób wykonania
Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2 - 3 części i zakopujemy w cukrze. Zamykamy pojemnik. Wstrząsamy. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.

K. P.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB