Piątek, 21 lipca 2017. Imieniny Danieli, Wawrzyńca, Wiktora

Ratatuj z rybą

2015-03-02 14:55:28 (ost. akt: 2015-03-02 17:00:15)

Autor zdjęcia: E. K.

Warzywa i ryba to klasyczne połączenie. Smaczną odmianę sytego posiłku, który wykonuje się w pół godziny- poleca Magda.

Składniki:
-Cebula,
-Czosnek,
-Papryka,
-Cukinia,
-Pomidory,
-Zioła prowansalskie,
-Koncentrat pomidorowy,
-Sól, pieprz, papryka ostra lub słodka (dowolnie wybrane przyprawy).


Sposób wykonania
Wybieramy filet np. tilapię, myjemy i osuszamy. Następnie dzielimy na części i skrapiamy sokiem z cytryny. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa. Na początku kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy. Dodajemy kolejno czosnek, paprykę(kostka, cukinię (małej cukinii nie obieramy).

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem. Po trzech minutach obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy je do podsmażonych wcześniej warzyw.

Po wyparowaniu większości wody dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy według uznania.

Wracamy do ryby. Posypujemy pieprzem i solą. Można przyprawić dodatkowo ziołami lub innymi przyprawami, którymi dysponujesz. I smażymy na wolnym ogniu.

Smacznego

K. P.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB