Poniedziałek, 18 grudnia 2017. Imieniny Bogusława, Gracjana, Laury

Błękitna laguna

2015-02-02 13:17:51 (ost. akt: 2015-02-02 13:39:56)

Autor zdjęcia: K.P.

Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i jagodami. Pięknie prezentuje się na stole i zachwyca gości.

Składniki
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na niebieską piankę:
1 śmietana 30% (0,5l)
3 niebieskie galaretki

Składniki na białą piankę:
1 śmietana 30% (250ml)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej

Dodatkowo:
0,3kg jagód lub borówek amerykańskich
2 niebieskie galaretki


Sposób przygotowania
Biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno. Na końcu połączyć z żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę o standardowych wymiarach. Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 150 stopni. Ostudzony biszkopt należy przeciąć wzdłuż na dwie równe połówki.

Składniki na niebieską piankę: W półtorej szklanki wrzątku rozpuszczamy jedną z niebieskich galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy stężeje kroimy w kostkę. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. 0,5 litra śmietanki ubijamy na sztywno. Do wystudzonej i tężejącej galaretki przekładamy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieską piankę a drugą częścią biszkoptu przykrywamy.

Biała pianka: 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku. Białą pianką smarujemy górną część biszkoptu. Układamy dokładnie umyte jagody/borówki.
(Ciasto na zdjęciu zostało zrobione bez białej pianki)

2 niebieskie galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy na jagody/borówki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB