Wtorek, 26 września 2017. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Zapiekanka z warzywami

2015-01-26 10:16:38 (ost. akt: 2015-01-26 15:25:36)

Autor zdjęcia: A.Ch.

Bardzo prosty w wykonaniu i sycący pomysł na obiad... :)

Składniki
- opakowanie makaronu (np rurki),
- średniej wielkości pierś z kurczaka,

Wybór dodatków jest urozmaicony i dowolny np:
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- cebula,
- kukurydza,
- ogórki korniszony,
- pomidory,
- pieczarki,
- ewentualnie opakowanie Hortex: brokuł, kalafior i marchew,
- pół pęczka zielonej natki pietruszki,

- ser żółty,
- 3 łyżki oleju,
- śmietana 12% lub jogurt naturalny,
- 4-5 ząbków czosnku (można dodać mniej lub więcej,
- przyprawa Kebab,sól,pieprz.



Sos
Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w kostkę, łączymy razem ze śmietaną i szczyptą soli.

Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego olejem. Polewamy go połową sosu.
Pierś kroimy w paski lub kostkę. Smażymy, doprawiając solą, pieprzem i przyprawą do kebaba. Wykładamy na makaron.
Kroimy wszystkie wybrane warzywa i robimy kolejną warstwę. Dodajemy resztę sosu.
Pieczemy w temp. 180 stopni, na środkowej półce w piekarniku przez około 40 min. Przed końcem posypujemy zapiekankę startym serem lub plastrami. Zapiekamy do roztopienia sera.



K.P.
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB