Wtorek, 21 listopada 2017. Imieniny Janusza, Marii, Reginy

Gwiazda drożdżowa z Nutellą (dużo zdjęć)

2015-01-22 11:44:41 (ost. akt: 2015-01-22 13:59:38)

Autor zdjęcia: A.Ch.

Gwiazda drożdżowa z Nutellą, to szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto na każdą okazję. Jest bardzo smaczne i stanowi okazję do kreatywnego wymyślania jego kształtu. My prezentujemy drożdżową gwiazdę.

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
430 g mąki pszennej (2 szklanki)
7 g drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
180 ml mleka
30 g masła (2 łyżki)
70 g cukru pudru (albo drobnego do wypieków)
2 żółtka
szczypta soli
kilka łyżek Nutelli, albo innego kremu czekoladowego
Oraz:
1 żółtko
2 łyżki śmietanki

Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C .
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier puder (albo drobny do wypieków) oraz sypkie drożdże. Wszystko wymieszaj, dodaj dwa żółtka oraz podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem (masło rozpuściłam w mleku).
Wszystko ponownie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto na gładką i jednolitą masę (przez około 5 minut).
Ciasto podziel na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkuj i wytnij okrąg równy blaszce, w której będziesz piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
Umieść pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, posmaruj go Nutellą (około 2 łyżek), przykryj drugim krążkiem, ponownie posmaruj Nutellą, przykryj ostatnim krążkiem ciasta.






Sklej brzegi ciasta widelcem, następnie pokrój go na 16 równych części (najlepiej zacząć od 4 części, następnie podzielić je na 8 i na 16).
Następnie wywijaj po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie), i sklejaj je na końcu. Powtórz tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami. Tak przygotowane ciasto przełóż razem z papierem do pieczenia do formy o średnicy 24 cm.
Ciasto posmaruj rozmieszanym żółtkiem ze śmietanką, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.







K.P.
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB