Wtorek, 26 września 2017. Imieniny Cypriana, Justyny, Łucji

Smaki Świąt

2014-12-23 13:00:00 (ost. akt: 2015-07-06 15:58:09)

Barszcz wigilijny
Składniki, 6 porcji:

•40 g suszonych borowików
•1 cebula
•2 ząbki czosnku
•3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu
•2 kg czerwonych buraków
•1/2 korzenia selera
•1 jabłko (np. szara reneta)
•3 łyżki octu spirytusowego 10%
•sól morska (około 1/2 łyżki) i świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki)
•3 łyżki cukru
•opcjonalnie, jeśli lubimy: 3 goździki, kawałek kory cynamonu, kawałek gwiazdki anyżu

Przygotowanie:
Do małego garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko lekko mrugać a nie mocno się gotować). W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce. Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody, dodać wywar z grzybami. Przykryć garnek i zagotować na minimalnym ogniu (zagotowanie ma trwać około 20 minut). W międzyczasie dodać goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy. Po zagotowaniu potrzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia, zostawić na około godzinę. W międzyczasie można zacząć przygotowywać uszka. Dodać sól (do smaku), pieprz mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.Ostudzony barszcz przecedzić do czystego garnka lub wlać bezpośrednio do słoików. Następnego dnia lub przed podaniem podgrzać na umiarkowanym ogniu, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Możemy też dodać do niego wywar grzybowy pozostały po uszkach.



Karp w galarecie
Składniki:

- 1 płat częściowo odfiletowanego karpia (ok. 500-600 g)
- 1 średnia cebula
- 1 duża, lub dwie mniejsze marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały por
- kawałek selera
- kilka ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- mały liść laurowy
- sól do smaku
- łyżka octu
- żelatyna (ilość w zależności od ilości wywaru )
- białko z 1 jaja
Przygotowanie:
Karpia oczyścić, opłukać, wytrzeć, pokroić w dzwonka, usunąć ości i lekko rybę posolić. W garnku zalać wodą warzywa z przyprawami i gotować aż będą miękkie. Ważne, by garnek, czy rondel był na tyle szeroki, by można było zmieścić kawałki karpia tak, by się w gotowaniu nie pokruszył. Włożyć do wrzącego powoli wywaru karpia i gotować do miękkości pilnując, by się nie rozgotował (ok. 10 minut). Ostrożnie wyciągnąć rybę i odłożyć do wystygnięcia. Jeśli chcemy możemy teraz wyciągnąć pozostałe ości. Teraz to łatwe. Wywar przecedzić, dodać ocet. Jeśli trzeba - doprawić solą. Jeśli chcemy, by galareta była przeźroczysta musimy wywar sklarować. Klarujemy lekko ubitym białkiem, które wlewamy na gorący wywar i gotujemy aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gazę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Proporcje żelatyny do wywaru są podane na opakowaniu, dlatego ilość żelatyny będzie zależeć od tego, ile mamy wywaru. Zanim ułożymy na półmisku karpia należy najpierw zrobić dekorację (według uznania) i zalać ją odrobiną wywaru. Poczekać aż zastygnie i wtedy układać rybę, a następnie zalać ją resztą zimnego wywaru.



Kutia
Składniki:

- pszenica łuskana 1 szklanka
- mak 1 szklanka
- rodzynki 3 garście
- orzechy włoskie łuskane 1 szklanka
-migdały blanszowane 1/2 szklanki
-miód 1/2 szklanki
- figi garść
- daktyle garść
- skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
- śmietanka 18 % (opcjonalnie) 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Pszenicę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować. Mak zalać wrzątkiem i ugotować. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę 2 razy. Bakalie pokroić ale nie bardzo drobno. Miód rozpuścić jeśli skrystalizował. Wymieszać wszystkie składniki kutii poza śmietanką. W razie potrzeby dodać więcej miodu. Śmietankę dodać tuż przed podaniem. Niektórzy uważają jednak, że dodawanie śmietanki do kutii to zbrodnia, jeśli nie znamy biesiadników podajmy więc śmietankę oddzielnie.



Pierogi wigilijne
Składniki:
CIASTO:

- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- zimna woda,
FARSZ:
- ziemniaki 1 kg,
- 2 cebule,
- 0,5 kostki margaryny,
- 25 dag sera białego,
- sól, pieprz,
- masło do polania
Przygotowanie:
Ciasto: z mąki, jajek i wody zagnieść ciasto, ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklanką kółka, dawać po jednej łyżeczce farszu, skleić ciasto, układać na ściereczce i potem wrzucać do gotującej się wody (osolonej).
Farsz, ziemniaki obrać i ugotować, cebulę usmażyć na margarynie, ziemniaki podusić dokładnie dodać do nich cebulkę, pieprz sól i wydusić gdy lekko ostygną dodać biały ser i połączyć razem dusząc. Polać pierogi wigilijne roztopionym masłem.




Pierogi z grzybami i kapustą
FARSZ:

- suszone grzyby - 100 gramów
- kapusta kiszona - 500 gramów
- czosnek - 1 sztuka
- średniej wielkości cebula - 1 sztuka
- pieprz mielony liść laurowy - 2 sztuki
- kminek - 0.25 łyżki
- ziele angielskie - 3 sztuki
- olej - 1 łyżka
CIASTO:
- mąka - 1 kilogram
- ciepła woda - 100 mililitrów
- olej słonecznikowy - 2 łyżki
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.
Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę oleju i przyprawy, kminek posiekaj dokładnie nożem. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni, na oleju. Dodaj ją do gotowej kapusty i całość dopraw czosnkiem oraz odrobiną pieprzu.
Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, stopniowo dodawaj olej i wodę zarabiając ciasto. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.


Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB