Czwartek, 24 sierpnia 2017. Imieniny Bartosza, Jerzego, Maliny

Rolada z indyka i pieczarek

2014-12-17 09:12:27 (ost. akt: 2014-12-17 09:45:55)

Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu rolada. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
około 1 kg filet z indyka, schab również się sprawdzi
600 gramów pieczarek
2 średnie cebule,
1 jajo
150 gramów szynki parmeńskiej w plastrach lub innej
2 płaskie łyżki tartej bułki,
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Filet należy dokładnie umyć, wysuszyć i rozciąć wzdłuż na cienki płat. Następnie rozbić dość cienko.
UWAGA: Mięso jest delikatne, by nie porobić dziur, możemy zwilżyć tłuczek w zimnej wodzie.
Mięso nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na godzinę.


W tym czasie zabieramy się za farsz.
Pieczarki szorujemy dokładnie i osuszamy.
Grzybki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej, wysmażamy. Kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy. Farsz odcedzamy z oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy jajo i dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie.


Na rozbitym filecie układamy plastry szynki parmeńskiej.
Na szynkę wykładamy farsz pieczarkowy, rozsmarowujemy go równomiernie.


Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku dość ściśle.
Następnie związujemy sznureczkiem bawełnianym.


Roladę zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Dno naczynia wypełniamy wodą.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. Jeśli trzeba uzupełniamy wodę na dnie naczynia.
Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię z wierzchu by mięsko się przyrumieniło.


K.P.
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB