Czwartek, 19 października 2017. Imieniny Michaliny, Michała, Piotra

Potrawy na bazie czosnku

2014-12-11 08:56:57 (ost. akt: 2014-12-11 10:20:31)

Przy wachlarzu zalet, jego smak i zapach niestety często odstraszają. W jakiej formie podawać czosnek by nawet dzieci jadły go ze smakiem? Prezentujemy przepisy z czosnkiem w roli głównej. Solo – dla odważnych i pozostałe smakowe kompozycje, do których można przemycić jego dużą ilość.

Jest uznawany za naturalny antybiotyk i remedium na wiele schorzeń. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Hamuje odkładanie się cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i ryzyko występowania raka. Zimą jest niezastąpiony w profilaktyce i leczeniu przeziębienia i grypy, poprawia odporność, a kiedy dokucza nam uciążliwy kaszel – rozrzedza wydzielinę z oskrzeli i wspomaga jej usuwanie. Czosnek nie ma sobie równych!

Czosnek pieczony
To wspaniałe danie, które robi się u mnie w domu samo – wrzucam kilka główek do piekarnika przy okazji pieczenia chleba, zapiekanek czy pikantnych tart. I gotowe!

Należy przygotować minimum 4-6 główek czosnku. Z każdej odkroić wierzch tak, żeby odkryć ząbki czosnku. Owinąć każdą główkę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 50-60 minut. Po ostudzeniu wyjąć ząbki i używać wedle własnego uznania.


Dip ziemniaczany z czosnkiem

Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki
- 6-8 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody z ugotowanych ziemniaków
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1) Ziemniaki obieramy i gotujemy, zostawiając po ugotowaniu szklankę wody, w której się gotowały.
2) W robocie kuchennym mielimy orzechy, dodajemy następnie czosnek, oliwę, sól i sok z cytryny i mieszamy razem na gładką pastę.
3) Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem, alby nie było grudek.
4) Mieszamy pastę orzechową z rozgniecionymi ziemniakami.
5) Podawać z sokiem z cytryny jako dip do warzyw, ciastek, lub krakersów.

Karkówka szpikowana czosnkiem
Mięso dosyć gęsto nakłuwamy nożem i w każdą dziurkę wkładamy po słupku czosnku.


Pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i pieczonego czosnku
Składniki:
puszka ciecierzycy lub szklanka samodzielnie ugotowanej
15-20 połówek suszonych pomidorów z oliwy
3 łyżki oliwy spod pomidorów
główka czosnku
sól
pieprz kajeński
oregano świeże lub suszone lub inne miękkie zioła

Sposób przygotowania:
Czosnek położyć na kawałku folii aluminiowej. Skropić oliwą, oprószyć solą i oregano. Zawinąć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. pół godziny. Należy w międzyczasie sprawdzić, czy ząbki są już miękkie i kremowe. W misie malaksera umieścić odsączoną z wody ciecierzycę, dodać pomidory, oliwę spod pomidorów oraz wycisnąć mięciutkie ząbki czosnku. Całość zmiksować. Doprawić solą, pieprzem kajeńskim i oregano. Zmiksować raz jeszcze i zajadać.


Sos czosnkowy
Składniki (na 1 lub 2 małe porcje):
2 łyżki majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
1/2 lub 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:
Czosnek obieramy, bardzo drobno siekamy i lekko ucieramy z solą lub przeciskamy przez praskę. Majonez i jogurt mieszamy w miseczce, dodajemy czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem schłodzić około 30 minut w lodówce, żeby smaki się połączyły.


Czosnkowy zawijaniec drobiowy
Składniki:
Podwójny filet z kurczaka
4 plastry szynki
40 g masła
5 ząbków czosnku
3 łyżki śmietany
500 ml bulionu drobiowego
łyżka mąki
koperek
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
olej

Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę posiekanego koperku. Odstawiamy do ostygnięcia. Filet rozkrawamy na 4 części. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy oraz doprawiamy papryką każdy kawałek z jednej strony. Z drugiej strony smarujemy filet przygotowanym masłem z czosnkiem. Następnie układamy po plasterku szynki. Zawijamy mięso i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy pozostałą część masła a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Zagęszczamy ewentualnie mąką. Przekładamy obsmażone mięso do sosu i prużymy kilka minut.

K.P.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB