Czwartek, 24 sierpnia 2017. Imieniny Bartosza, Jerzego, Maliny

Soki owocowo-warzywne

2014-11-17 09:13:46 (ost. akt: 2014-11-17 09:36:45)

Mogą pomóc na wiele dolegliwości zdrowotnych i problemów z urodą. Warunkiem jest ich regularne picie i staranne wybieranie składników. Oto kilka przepisów na najbardziej dokuczliwe przypadłości. 

Na zdrową skórę

Składniki: Jeden lub dwa ogórki, małe jabłko. Owoc można pominąć, ale nie powinny tego robić osoby, które nie przepadają za sokami warzywnymi i wolą, by napój był bardziej słodki. Jabłko, dzięki zawartej w nim fruktozie, sprawi, że sok będzie lepszy w smaku.

Ogórek w ponad 90 proc. składa się z wody. Schładza organizm i w sposób naturalny go nawadnia przyczyniając się jednocześnie do lepszego nawilżenia skóry. Poza tym zawiera minerały: potas, magnez i krzem, które poprawiają wygląd cery, nadają jej młodzieńczego blasku, łagodzą podrażnienia, tonizują i odświeżają.


Przeciw starzeniu

Składniki: półtorej szklanki ulubionego płynu (może być woda mineralna, kefir, jogurt lub np. naturalny sok z aloesu), jedna szklanka borówek, pół szklanki truskawek, jeden duży liść kapusty (trzeba usunąć jego gruby trzonek), pół średniej wielkości buraka.

Taki sok to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, a to one właśnie powodują starzenie skóry i całego organizmu. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że owoce jagodowe, takie jak borówki amerykańskie i truskawki poprawiają sprawność mózgu, zdolności uczenia się i zapamiętywania. Pomagają także w oczyszczaniu mózgu z toksycznych substancji, co może m.in. zapobiegać chorobie Alzheimera. Kapusta z kolei zawiera witaminę C, jeden z najskuteczniejszych naturalnych antyutleniaczy oraz kwas alfa-liponowy, który przeciwdziała skutkom długotrwałego stresu i wspomaga powstawanie zawartego w skórze kolagenu, zapobiegając jej starzeniu. W burakach natomiast znajdziemy krzem, który pozytywnie wpływa na syntezę włókien kolagenu i elastyny.


Dla lepszego życia seksualnego

Składniki: dwie szklanki wody kokosowej lub soku z aloesu, dwie łodygi selera naciowego, pół banana, mały kawałek imbiru, pół awokado, garść bazylii, trzy figi (mogą być suszone).

Seler poprawia ukrwienie narządów płciowych, wzmagając doznania seksualne zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Podobnie działa korzeń imbiru (koniecznie świeży). Awokado, dawno temu określane nawet jako „owoc rozpusty”, zawiera m.in. witaminę B6 mającą duże znaczenie dla męskiej płodności. Na podniesienie potencji działa również bazylia. Podobno dlatego Don Juan, każdy swój dzień zaczynał od omletu z dziesięciu jaj obficie posypanego bazylią. Banan z kolei dostarcza cynku i selenu, dwóch najważniejszych dla męskiej płodności minerałów. Biorą one udział w syntezie testosteronu, poprawiają jakość spermy i przedłużają żywotność plemników.


Więcej energii

Składniki: jeden duży ogórek, osiem łodyg selera naciowego, garść kapusty, szpinaku i natki pietruszki, sok z połowy cytryny, kawałek imbiru.

Gdy jesteś zmęczony i nie możesz się skupić, zamiast sięgać po kolejną kawę, udaj się do warzywniaka po składniki na sok, który skutecznie pobudzi. Najważniejszym komponentem jest cholorofil zawarty w zielonych liściach warzyw, który szybko poprawia ukrwienie komórek powodując przypływ energii i lepszą pracę mózgu. Oczyszcza też krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe, dzięki czemu mamy więcej wigoru. Poza tym liście zielonych warzyw dostarczają witamin C, E, K i z grupy B, prowitaminy A oraz żelaza, magnezu, fosforu i potasu.


Zmniejsza ochotę na słodycze

Składniki: dwa jabłka, osiem łodyg selera naciowego, szczypta cynamonu.

Ochota na słodycze dopada nas, gdy poziom cukru we krwi spada zbyt gwałtownie. Najczęściej dzieje się tak krótko po zjedzeniu przekąski lub posiłku składającego się z cukrów prostych. W takiej sytuacji bardzo dobrym wyjściem jest sok z łodyg selera naciowego i jabłek. Orzeźwiający smak warzywa neutralizuje pochodzącą z owoców słodycz napoju. Jednocześnie seler zawiera elektrolity i minerały (fosfor, wapń, cynk, potas, magnez, żelazo), które hamują „ochotę na słodkie”. Również cynamon ma w sobie związki, które pomagają regulować poziom cukru we krwi.


Na wzmocnienie odporności

Składniki: mały burak, trzy marchewki, osiem łodyg selera naciowego, kilka różyczek brokułów, dwa ząbki czosnku.

Taki sok można pić przez cały rok, szczególnie jednak warto robić to jesienią i zimą, czyli w okresie zwiększonego zachorowania na grypę. Ta mieszkanka dostarcza przede wszystkim witamin C i A, które wzmacniają system odpornościowy, zapobiegają infekcjom i chorobom górnych dróg oddechowych. Znajdziemy je w selerze naciowym (zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe), brokułach i burakach. Marchewka to z kolei skarbnica beta-karotenu, a czosnek, dzięki allicynie, działa niczym antybiotyk wspomagając prawidłowe działanie układów: odpornościowego, oddechowego, pokarmowego i krążenia.


Na zaparcia

Składniki: ćwiartka główki kapusty (po usunięciu twardych części), trzy łodygi selera naciowego.

Kapusta zawiera dużo błonnika, dlatego działa lekko przeczyszczająco, usprawnia działanie układu pokarmowego i skutecznie likwiduje zaparcia. Wsparciem dla niej jest seler naciowy, który pobudza przemianę materii, ułatwia trawienie i wypróżnianie. Osoby, które nie lubią jego smaku, mogą spróbować przyrządzić sok z jednego buraka i dwóch niewielkich pomidorów. Tylko uwaga na ewentualne mdłości, które może wywoływać sok buraczany. Żeby ich uniknąć, najlepiej po jego wyciśnięciu, wstawić go na kilka godzin do lodówki i dopiero wtedy wypić.


Na stres i lepszy sen

Składniki: dwie duże garście szpinaku, trzy-cztery różyczki brokułów, trzy łodygi selera naciowego (można pominąć), jedna duża lub dwie małe marchewki.
Osoby, które po ciężkim, stresującym dniu chcą się wyciszyć i odprężyć, powinny sięgnąć po szpinak. Zawiera tryptofan, aminokwas o właściwościach relaksacyjnych, który ponadto ułatwia zasypianie, a wiadomo, że w sytuacji dużego rozemocjonowania i stresu, o spokojny sen bywa trudno. Z kolei zawarte w brokule i selerze naciowym witaminy z grupy B wzmacniają działanie systemu nerwowego.


Dla lepszego trawienia

Składniki: pół niewielkiej papai, trzy liście jarmużu, niewielki kawałek główki kapusty (po usunięciu twardych części), kawałek korzenia imbiru, sok z jednej cytryny.

Papaja staje się w Polsce coraz bardziej popularna, choć wciąż jeszcze nie można jej dostać w każdym warzywniaku. Warto jednak poszukać jej szczególnie w przypadku problemów z żołądkiem. Zawiera bowiem papainę, enzym, który pomaga w trawieniu białek. Imbir z kolei działa rozkurczowo na układ pokarmowy. Łagodzi objawy niestrawności, usuwa wzdęcia i gazy oraz skutecznie likwiduje mdłości. Kapusta działa lekko przeczyszczająco, dzięki czemu ułatwia trawienie i pomaga pozbyć się ewentualnych zaparć.


Do walki z przeziębieniem

Składniki: kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka), sok z jednej cytryny, szczypta pieprzu Cayenne.

Imbir nie tylko wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, ale od dawna stosowany jest także jako naturalny lek na przeziębienie i grypę. Wykazując działanie podobne do antybiotyku łagodzi objawy dolegliwości oraz skutecznie rozgrzewa. Pieprz Cayenne zawiera wysokie stężenie beta-karotenu, który chroni organizm przed chorobami. Zmniejsza także opuchliznę błon śluzowych, dzięki czemu ułatwia oddychanie i udrażnia zatkany nos. Nie można zapomnieć o cytrynie, która zawiera witaminę C i wspomaga działanie układu odpornościowego, dzięki czemu skuteczniej zwalcza on infekcje i przeziębienia.

K.P.
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB