Wtorek, 17 października 2017. Imieniny Antonii, Ignacego, Wiktora

Stefanka czekoladowo – kokosowa

2014-11-10 10:14:26 (ost. akt: 2014-11-10 10:36:42)

Autor zdjęcia: relaxtime.pl

Ciasto jest super dla wszystkich którzy nie są fanami piekarników, a do tego jest bardzo szybkie do wykonania no i bardzo smaczne :)

Składniki na foremkę 20×20 cm:

Masa kokosowa:
- 300 ml mleka

- 40 g masła

- 4 łyżki kaszy manny

- 4 łyżki cukru

- 100 g wiórek kokosowych

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Masa czekoladowa:

Masa czekoladowa
- 300 ml mleka

- 40 g masła

- 4 łyżki kaszy manny

- 2 łyżki cukru

- 100 g czekolady 70% (lub innej)

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Dodatkowo:

- około 30 sztuk herbatników wieloziarnistych lub zwykłych (bardziej słodkie}

- 50 g czekolady

- 40 ml śmietanki kremówki

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową (masy mogą być jeszce ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietankę podrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciacho można jeść :)
Z foremki wychodzi 12 porcji.

K.P.

Smacznego


Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB