Czwartek, 24 sierpnia 2017. Imieniny Bartosza, Jerzego, Maliny

Dożynki Gminne - Odoje 2014

2014-09-11 12:00:00 (ost. akt: 2014-09-10 09:32:47)

Autor zdjęcia: M.Ch.

Dożynki to polski sposób na podziękowanie rolnikom za chleb, za plony i owoce ich całorocznej pracy. Jest to niezwykle ważne wydarzenie wieńczące ogromny trud włożony przez rolników podczas ostatnich żniw. Święto, mające swój rodowód jeszcze w czasach średniowiecznych, jest podziękowaniem za tegoroczne zbiory i jednocześnie prośbą o pomyślność przyszłych.

W niedzielę 07 września w naszej gminie obchodzono tradycyjne święto plonów. Uroczystości rozpoczęły się od barwnego korowodu wieńców dożynkowych oraz darów ziemi. Z okazji dożynek została odprawiona Msza Polowa celebrowana przez księdza Lecha Gardockiego w czasie, której poświęcono wieńce dożynkowe oraz chleb. W części oficjalnej po odśpiewaniu „Plon niesiemy, plon…”, Starostowie dożynek – Agata Kret i Witold Duda przekazali włodarzom chleb, a Ci podziękowali rolnikom za tegoroczne plony i obiecali dzielić się sprawiedliwie chlebem.

Po oficjalnej części uroczystości przyszedł czas na zabawę. Wszyscy uczestnicy byli pod ogromnym wrażeniem występu Młodzieżowego Zespołu Tańca Ludowego „Czeremosz”. Ich dynamiczny i trudny choreograficznie taniec wzbudził zachwyt publiczności. Różnorodne stroje barwnie podkreśliły energię zawartą w tańcach ukraińskich jak i polskich. Następnie swój występ zaprezentowała Rodzinna Kapela Bałdygów z Mazuchówki, która od lat pielęgnuje tradycje kurpiowskie na Mazurach. Niezapomniane barwne widowisko wokalno - taneczne zaprezentował zespół, ,SUKCES” złożony ze współcześnie aranżowanych polskich pieśni ludowych i autorskich kompozycji inspirowanych folklorem. W blasku zachodzącego słońca można było podziwiać pokaz walk rycerskich w wykonaniu Niezależnej Formacji Rycerskiej „Dwa Miecze”.

Cały plac był pięknie przystrojony w wieńce, kolorowe kwiaty, zboża oraz owoce. Na jego tle wyróżniały się stoiska przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Sołectwa Gminy Orzysz. Stoły obfitowały w różnorodne smakowitości oferowane uczestnikom obchodów, a które trudno już znaleźć na codziennym stole.

W trakcie zabawy odbywały się pokazy rękodzielnicze, wystawy płodów rolnych, kiermasz rękodzieła artystycznego, degustacje tradycyjnych potraw. Dzieci i dorośli oddali się zabawie w obozie rycerskim gdzie można było wybić pamiątkową monetę, wziąć udział w turnieju łuczniczym czy rzucie podkową.

Do późnych godzin wieczornych można było bawić się przy rytmach zespołu „Kastor”.
W trakcie zabawy dożynkowej przyszedł czas na konkurs wieńców dożynkowych oraz konkurs „Wiejskie Jadło” w czterech kategoriach: „Najsmaczniejsza potrawa regionalna”, „Najsmaczniejsza nalewka regionalna”, „Najsmaczniejsze ciasto” i „Najładniejsze stanowisko wystawiennicze potraw regionalnych”.

M.CH.


Tradycje Dożynkowe

Dożynki to urządzane po zebraniu plonu zbóż wielkie święto rolników będące ukoronowaniem ich całorocznego trudu. Choć roczny cykl prac polowych kończy się przed Adwentem, to po żniwach następował krótki czas odpoczynku i radosnego świętowania.

Ten prastary obyczaj, sięga czasów plemion słowiańskich. Już wtedy rolnicy w szczególny sposób pielęgnowali oraz dziękowali za płody ziemi i wszelką roślinność, która gwarantowała im pożywienie. W okresie rozwoju gospodarki folwarcznej w XVI wieku obrzędy dożynkowe przeniosły się do majątków ziemskich, a na przestrzeni lat wykształciła się ich forma, która znana jest obecnie.
Dożynki w różnych częściach kraju były różnie nazywane: "obrzynki", "zarzynki" czy "wieniec", wszędzie jednak chodziło o jedno - wynagrodzenie dla żniwiarzy i służby za wytężoną pracę przy żniwach oraz podziękowanie za zebrane plony.

Dożynkom towarzyszyły różne praktyki i do niedawna zachowane zwyczaje związane np. z ostatnią garścią, kępą lub pasem niezżętego zboża, które po żniwach czas jakiś pozostawiano na pustym już polu dla ciągłości urodzaju i zwano je bardzo różnie. Na Mazowszu i Podhalu przepiórką, perepełką na kresach wschodnich, brodą we wschodniej części Mazowsza, kozą w Małopolsce, pępem lub pępkiem w Poznańskiem. Zwano je również wiązką, wiązanką lub garstką. Kłosy te ścinane były uroczyście przez najlepszego kośnika i wręczane żniwiarkom w celu uplecenia wieńca.

Najbardziej charakterystycznym i zarazem głównym elementem dożynek jest wieniec dożynkowy. Upleciona ze zbóż, ziaren, warzyw, owoców, ziół wiązanka nawiązuje do ostatniej kępy niezżętego zboża tzw. „przepiórki”, która na zakończenie żniw była uroczyście ścinana i pleciona w wieniec. Właśnie od tej czynności rozpoczynały się dożynki. Najlepsze żniwiarki dekorowały „ostatni snop” jarzębiną, owocami, orzechami, kwiatami, wstążkami. Tradycyjnie wieniec miał kształt koła lub korony – obecnie przybiera przeróżne formy: krzyża, podobizn świętych, duchownych czy choćby budowli sakralnych.

W latach 80. wprowadzony został zwyczaj dzielenia się chlebem dożynkowym. Jest to piękny zwyczaj, ponieważ chleb ten jako symbol zbiorów jest spożywany przez biesiadników. Gospodyni, która najlepiej sprawowała się podczas żniw, otrzymywała zaszczyt upieczenia dużego chleba. Dorodny bochen niesiony był w pochodzie, tuż za wieńcem dożynkowym, jako dar do dziedzica. Dziedzic całował go i dzielił równo pomiędzy wszystkich zebranych dokoła.

M.CH.


Wyniki w kategorii Najsmaczniejsze ciasto:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Piankach za Panią Walewską
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Drozdowie za Marcinek
III miejsce: Sołectwo Mikosze Osada za Tort Mazurski

Wyniki w kategorii Najsmaczniejsza potrawa regionalna:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Nowych Gutach za Roladę po Staropolsku
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Piankach za Rybę pod warzywną pierzynką
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Drozdowa za Polędwicę grzybową

Wyniki w kategorii Najsmaczniejsza nalewka regionalna:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce za Miętówkę
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Piankach za Agrestowy róż
II miejsce: Sołectwo Pianki za Nalewkę wiśniową

Wyniki w kategorii Najładniejsza stanowisko wystawiennicze potraw regionalnych:
I miejsce: Świetlica Środowiskowa „Kajak”
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mikoszach Osada i Koło Gospodyń Wiejskich w Wierzbinach
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Odojach i Koło Gospodyń Wiejskich w Piankach

Wyniki w kategorii Najładniejszy wieniec dożynkowy:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mikoszach Osada
II miejsce: Sołectwo Odoje
III miejsce: Świetlica wiejska w Nowych Gutach

Wyniki w kategorii Najładniejsza zagroda wiejska gospodarstwa nieprowadzącego działalności rolniczej:
I miejsce: Anna i Antoni Wysoccy z Mikosz
II miejsce: Marta, Bogdan i Witold Duda z Odoj
III miejsce: Pani Krystyna Rybasow z Wężewa

Wyniki w kategorii Najładniejsza zagroda wiejska gospodarstwa prowadzącego działalność rolniczą:
I miejsce: Krzysztof Duda z Odoj
II miejsce: Iwona, Anna i Paweł Sikora z Mikosz
III miejsce: Zofia i Czesław Janczewscy z Mikosz




Zapraszamy również do obejrzenia naszej fotorelacji z Gminnych Dożynek w Odojach - wystarczy tylko kliknąć ;)
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB