Niedziela, 15 grudnia 2019. Imieniny Celiny, Ireneusza, Niny

Paprykarz domowy z rybą

2014-09-05 09:31:14 (ost. akt: 2014-09-05 09:43:16)

Autor zdjęcia: pomysłowi.net

Przepis

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub 1 makrela wędzona, pieczony łosoś
100g ryżu
3-4 duże marchewki
kawałek selera
2 cebulki
3 łyżki oleju
1,5 dużej czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
5 łyżek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego KAMIS
2 liście laurowe KAMIS
łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS
łyżeczka papryki słodkiej KAMIS
łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS

Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok 5 minut. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Do gorących warzyw dodajemy ryż i odsączonego z zalewy tuńczyka albo rozdrobnioną inną wybraną rybę. Mieszamy i chłodzimy kilka godzin aby smaki się przegryzły.

K.P.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB